Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de toewijzing?

 1. Wij behandelen als eerste de aanvragen waarvan alle vereiste documenten compleet ge-upload en goedgekeurd zijn.
 2. Hebben kandidaten gelijktijdig hun documenten ge-upload van dezelfde woningvoorkeur? Dan gaan wij verder met diegene(n) die als eerste de woning willen huren.
 3. Komen de bovenstaande punten van kandidaten ook overéén? Dan kijken we naar de vroegste inschrijfdatum bij Vesteda.com danwel hureninzuidpoort.nl

Hoe lang duurt het om te horen of ik een optie kan krijgen?

We proberen om binnen twee weken na de voltooiing van uw inschrijving u te laten weten of wij u een optie kunnen aanbieden of niet.

Kan ik een optie nemen?

Nee, u kunt helaas geen optie nemen, wel kunt u uw woningvoorkeuren aangeven. Naar aanleiding hiervan krijgt u van ons een optie op een woning aangeboden. Dit gebeurt via e-mail, nadat u uw inschrijving heeft voltooid inclusief de aanlevering van alle benodigde documenten. Wij gaan vervolgens uw gegevens beoordelen. Zijn deze akkoord, dan hopen wij dat we je een optie kunnen aanbieden voor uw favoriete woning.

Is er een berging aanwezig?

Elk appartement heeft een eigen externe berging op de begane grond, naast de gezamenlijke fietsenstalling en de inpandige berging.

Waar kan ik mijn auto kwijt?

De 2 kleinste appartementen hebben geen eigen parkeerplaats. De overige wel. Zuidpoort beschikt over 32 parkeerplaatsen op eigen afgesloten terrein naast het gebouw. Een deel van de parkeerplaatsen is (half)overdekt.

Hoe duurzaam zijn de appartementen?

Alle appartementen zijn (aard)gasloos. Hiermee hebben de appartementen een A energielabel. Daarbij zijn er per woning 3 zonnepanelen aangesloten en worden de woningen verwarmd met vloerverwarming. De vloerverwarming in de woon- en hoofdslaapkamer zijn apart regelbaar.

De warmteopwekking en de opwekking van warmwater gebeurt met een luchtwarmtepomp. Een luchtwaterwarmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water of verwarming.

Wat wordt er verhuurd?

Het complex Zuidpoort bestaat uit 34 unieke appartementen in Veenendaal. De grootte van de woning varieert tussen de 81m2 en 125m2 afhankelijk van het type. Klik hier voor een duidelijk overzicht.

Elk appartement heeft een balkon, waarvan de meeste op het zuiden liggen. De ramen op het zuiden/ zuid-westen worden voorzien van zonwering

Alle appartementen worden voorzien van een Bruynzeel keuken met alle benodigde apparatuur en een volledig ingerichte badkamer. Type C appartementen hebben een bredere wastafel (120cm) met dubbele kraan en een ligbad. Type E beschikt over een tweede toilet in de badkamer.

Elk appartement heeft een eigen externe berging op de begane grond, naast de gezamenlijke fietsenstalling en de inpandige berging. En een parkeerplaats. (parkeerplaats is niet beschikbaar bij 2 woningen type D)

Wanneer kan ik de woning bezichtigen?

Tijdens de open huizen.

Let op: deze zijn, wegens het coronavirus, alleen op persoonlijke uitnodiging.

Moet ik alle documenten hebben geüpload, voordat jullie het in behandeling nemen?

Ja, we behandelen als eerste de aanvragen waarvan alle vereiste documenten compleet geüpload zijn.

Let op: het heeft geen zin om blanco documenten, dubbele documenten of niet passende documenten te uploaden om uw dossier af te ronden. Dan kunnen we uw aanvraag niet in behandeling nemen en komt u weer “onder op de stapel”.

Ik kom niet in mijn account, wat nu?

 1. Controleer of u niet met een oude internetbrowser werkt. Vooral oude browser versies, zoals Microsoft Explorer, geven vaak problemen.
 2. Zorg dat u inlogt met het e-mailadres waarmee je zich wellicht al hebt aangemeld bij vesteda.com of wat door uw partner is gebruikt voor het aanmelden.
 3. Als jouw wachtwoord niet meer klopt klik je onderaan het scherm op “wachtwoord vergeten”.

Hoe schrijf ik me in?

Op de website hureninzuidpoort.nl kunt u zich registreren via de button “Direct Aanmelden”.

Ik ben aan het inschrijven, maar ik heb nog niet alle stukken bij de hand, wat nu?

Mist u nog stukken? Maak dan uw inschrijving af voor zover mogelijk. Log uit en log opnieuw in als u een nieuw document wilt uploaden ter beoordeling.

Tip: als u in loondienst bent, vraag z.s.m. uw werkgeversverklaring aan bij uw leidinggevende of personeelszaken. Dit kost (vaak) het meeste tijd!

Hoe schrijf ik me uit?

Als u niet meer geïnteresseerd in Zuidpoort bent, kunt u zichzelf uitschrijven. Dit doet u door in te loggen, klikken op menu-item “privacy” en op de rode button “Account beëindigen”.

Let op: u schrijft zich alleen uit voor het nieuwbouwproject Zuidpoort, niet voor de andere woningen op vesteda.com. Alle gegevens en evt. documenten die u zelf heeft aangevuld in uw Zuidpoort-account worden verwijderd.

Ik heb me al ingeschreven bij vesteda.com. Waarom moet ik een account aanmaken?

Wellicht heeft u uw basisgegevens al verstrekt op vesteda.com. Wij hebben een aantal van deze gegevens overgezet in een beveiligd account. Om uw huurwensen en uw huurkansen te beoordelen hebben wij meer gegevens van u nodig. Daarom kunt u binnen het account van hureninzuidpoort.nl uw woningvoorkeuren aangeven, uw volledige gegevens en de benodigde documenten uploaden.

Wat zijn de inkomensvoorwaarden als ik samen wil huren?

Als u met uw partner een aantoonbare duurzame huishouding vormt kom je in aanmerking om een appartement samen te huren. Bekijk hier de inkomensvoorwaarden.

Ik heb geen baan, maar verkrijg inkomsten uit beleggingen. Kan ik huren?

Vesteda accepteert vanwege accountancy regelingen geen beleggingen of huurinkomsten als direct inkomen.

Mijn inkomen voldoet voor mijn favoriete woning maar ik heb nog niets gehoord. Hoe kan dat?

In dat geval zijn er meerdere kandidaten geïnteresseerd in dezelfde woning, waarvan de inkomensvereisten allemaal voldoen. Dan gelden deze regels:

 1. We behandelen als eerste de aanvragen waarvan alle vereiste documenten compleet ge-upload en goedgekeurd zijn.
 2. Hebben kandidaten gelijktijdig hun documenten ge-upload van dezelfde woningvoorkeur? Dan gaan wij verder met diegene(n) die als eerste de woning willen huren.
 3. Komen de bovenstaande punten van kandidaten ook overéén? Dan kijken we naar de vroegste inschrijfdatum bij Vesteda.com dan wel hureninzuidpoort.nl

Ik heb meerdere banen. Van welke moet ik de gegevens verstrekken?

Upload de werkgeversverklaring en bewijs van inkomsten van het werk dat zorgt voor het grootste deel van uw inkomen.

Voldoet dit inkomen nog steeds niet aan onze inkomensvereisten? Upload dan in hetzelfde veld of onderaan het uploadscherm de loonstroken van de andere werkgevers.

Vraagt Vesteda een waarborgsom?

Ja, bij het sluiten van een huurcontract vraagt Vesteda minimaal 1 maand huur als waarborgsom voor huurders die in loondienst zijn.
Voor zelfstandig ondernemers bedraagt de waarborgsom minimaal 3 maanden. De gevraagde waarborgsom kan afwijken naar aanleiding van de aangeleverde documenten.

Krijg ik de waarborgsom terug? En wanneer?

Ja, deze krijgt u terug wanneer u conform afspraak en zonder huurachterstand het appartement oplevert aan Vesteda. Nadat u uw huur heeft opgezegd plannen wij een voor- en eindinspectie in. Dit geeft u de mogelijkheid om het appartement conform afspraak aan Vesteda op te leveren.

Ik ben met pensioen, wat zijn de inkomensvoorwaarden?

U mag 30% bij het beschikbare maandelijks inkomen, dus het netto inkomen, optellen om tot het bruto maandinkomen te komen. Met andere woorden: uw netto AOW en pensioen vermeerderd met 30% is uw minimale bruto inkomen.

Ik ga met mijn eerste baan beginnen en heb niet 3 salarisstroken die ik kan aanleveren. Kan ik huren?

Ja, dat kan. We kijken naar uw huidige arbeidsovereenkomst. Die moet tenminste 6 maanden zijn. Wel vragen we u een intentieverklaring aan te leveren. Hierin verklaart uw werkgever dat hij/zij de intentie heeft om u langer in dienst te houden.

Let op: de intentieverklaring is dus nodig naast de werkgeversverklaring, maar kan wel door dezelfde leidinggevende ondertekend zijn.

Gevraagde documenten zelfstandig ondernemer

Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u huren in Zuidpoort? Dan hebben wij van u het volgende nodig:

 • Jaarcijfers van de laatste twee boekjaren
 • Kopie paspoort
 • Uittreksel KvK (niet ouder dan 2 maanden)
 • Verhuurdersverklaring

Ik ben een zelfstandig ondernemer, wat zijn de inkomensvoorwaarden?

Dan mag u de netto jaarwinst van de afgelopen twee jaar, dus omzet min de kosten, vóór belasting, delen door 12 om tot het bruto maandinkomen te komen.

Voor ondernemers geldt standaard een waarborgsom van minimaal drie maanden kale huur. De gevraagde waarborgsom kan afwijken naar aanleiding van de aangeleverde documenten. We vertellen u voordat u een optie verzilverd de exacte hoogte van deze waarborgsom.

Gevraagde documenten loondienst

U zou graag willen huren in Zuidpoort en bent u in loondienst? Dan vragen we de volgende documenten:

 • Werkgeversverklaring (niet ouder dan 2 maanden)
 • Kopie paspoort
 • 3 recente loonstroken
 • Bankafschrift met daarop storting salaris
 • Verhuurdersverklaring

Ik ben in loondienst, wat zijn de inkomensvoorwaarden?

Vesteda rekent de volgende inkomsten tot uw maandinkomen:

 • bruto salaris exclusief vakantiegeld, bonussen of andere variabele toeslagen;
 • uw arbeidsduur moet voor minimaal 6 maanden gegarandeerd zijn, met een intentie tot continuering;
 • het bruto salaris moet gebaseerd zijn op de vaste uren die in uw arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd;
 • de borg bedraagt minimaal 1 maand huur

De gevraagde borg kan afwijken naar aanleiding van de aangeleverde documenten. De hoogte daarvan zal voordat u uw optie verzilverd aan uw worden meegedeeld.

Mijn maandelijks bruto inkomen is niet genoeg maar ik heb voldoende eigen vermogen om te huren. Hoe rond ik alsnog succesvol mijn inschrijving af?

Online kunt u uw inschrijving starten en vult u de gevraagde gegevens in. Tevens is er ruimte om het bedrag van uw eigen vermogen in te vullen. Door dit te doen (aangevuld met de door u ge-uploade documenten die dat ondersteunen) vergroot u zo de kans aanzienlijk om alsnog voor de woning van uw voorkeur in aanmerking te komen.

Wat zijn de toetsingsnormen om een appartement te kunnen huren?

Op de website ziet u het beschikbare aanbod en de kale huurprijzen (excl. servicekosten). Wanneer u enthousiast bent en direct wilt weten of u aan onze toetsingsvoorwaarden voldoet kunt u het volgende aanhouden met een rekenvoorbeeld:

Stel de kale huur per maand is € 1.099,-. Dit betekent dat jij en jouw partner een gezamenlijk bruto inkomen dienen te hebben van minimaal 4.396,- bruto per maand. Dit bruto gezamenlijke inkomen is exclusief 13e maand en vaste eindejaarsuitkering. Vakantietoeslag reken wij niet mee.

Bekijk hieronder inkomenseis per huishouden en per huurprijscategorie.

Huurprijs €700 – €1.000 per maand
– bij 1 huurder is de bruto inkomenseis 4 keer de huur
– bij 2 huurders is de bruto inkomenseis 4,5 keer de huur

Huurprijs meer dan €1.000 per maand
– bij 1 huurder is de bruto inkomenseis 3,5 keer de huur
– bij 2 huurders is de bruto inkomenseis 4 keer de huur

Wanneer worden de appartementen opgeleverd?

De appartementen worden naar verwachting in februari 2021 opgeleverd.

De oplevering zal in aangepaste vorm plaatsvinden met inachtneming van corona maatregelen. Hou hiervoor als huurder uw mailbox goed in de gaten.

Hoe betaal ik de huur tijdens de huurperiode?

Door ondertekening van uw huurovereenkomst met Vesteda, gaat u akkoord met de service dat Vesteda maandelijks de verschuldigde huurbedragen automatisch incasseert. Hier hoeft u dan zelf niet meer aan te denken.

Hoe gaat het tekenen van het huurcontract plaatsvinden?

Vesteda maakt gebruik van digitaal ondertekenen via een gecertificeerd en beveiligd online portaal genaamd Signhost. Zodra u een ingangsdatum hebt ingepland voor de huur, gaan wij het huurcontract opmaken. Hiervoor ontvangt u per e-mail een link naar het contract. Deze kunt u met uw muis (desktop of laptop) of met uw vinger (smartphone of tablet) ondertekenen. Daarna tekent Vesteda de overeenkomst. De definitieve versie kunt u naar wens opslaan, downloaden of uitprinten.

Indien u met z’n tweeën gaat huren ontvangen jullie beide een link om te ondertekenen.

Wat zijn de contractkosten?

Iedere nieuwe huurder betaalt éénmalig € 113,74 inclusief 21% BTW aan administratie- en contractkosten voor het afsluiten van de huurovereenkomst.

Ik wil eerst zelf gaan huren en daarna samenwonen met mijn nieuwe partner, kan dat?

Natuurlijk is uw partner welkom en deze mag bij u intrekken. Uw eigen inkomen moet dan wel voldoen aan de eisen om alleen een appartement te huren.

Als u wilt dat uw partner later ook op het huurcontract wordt vermeld dan vraagt u mede-huurderschap aan. Dit doet u door in te loggen in het klantportaal ‘Mijn Vesteda’ (inloggegevens ontvang u als u gaat huren).

Mag ik huren met garantstelling?

Nee, Vesteda verhuurt helaas geen woningen met garantstelling van derden. U dient echt zelf voldoende inkomen te hebben om een appartement in Zuidpoort te huren.

Wat is de minimale huurtermijn en opzegtermijn?

Een appartement in Zuidpoort huurt u voor minimaal 1 jaar. Daarna loopt de huurovereenkomst door voor onbepaalde tijd. Na 1 jaar heeft u een opzegtermijn van 1 maand.

Ik wil liever een andere woning dan de aangeboden woning. Hoe gaat dat?

De aangeboden woning kunt u weigeren. Om een andere favoriete woning te kiezen kunt u:

 1. Naar het woningaanbod op de website gaan en bekijken welke woningen vrij zijn;
 2. Inloggen op uw account;
 3. Klikken op het menu-item “digitaal inschrijfformulier” en vervolgens op de blauwe knop “wijzigen”.
 4. Loop uw inschrijfformulier vervolgens door, wijzig uw woningvoorkeuren en rond uw inschrijving opnieuw af.

Ik wil toch niet gaan huren in Zuidpoort, wat nu?

Indien u nog geen optie aangeboden heeft gekregen op een woning, kunt u zich altijd uitschrijven.

Een aangeboden woning kunt u altijd weigeren en zich hiervoor uit schrijven.

Heeft u een woning geaccepteerd dan is het raadzaam ruim voordat u een afspraak maakt voor de ingangsdatum van de huur zich daarvoor af te melden.